diumenge, 31 de maig del 2015

Un feliç fi de curs!

Un feliç festival de fi de curs 2014/2015

Grans actuacions, fetes amb petits recursos, però amb enormes quantitats d'il·lusió i ganes, es van poder veure el dissabte, 30 de maig, en el festival de fi de curs de FEDAC Guissona. Sota el nom d'"Oh, Happy Fedac!", des dels més petits als més grans s'hi van posar de valent i van oferir uns balls àgils, divertits i ben preparats, que mostren que el nostre alumnat, quan s'hi posa, s'hi posa, i se'n surt amb èxit.

A l'altra banda, desenes de valents pares i mares aguantaven el sol de justícia que queia sobre el pati principal del centre, alleugerit no únicament per una brisa ben segarrenca sinó sobretot per la il·lusió de veure la participació dels seus fills i filles en l'esdeveniment. Càmera o mòbil amb mà, disparaven a tort i a dret sobre qualsevol detall de les actuacions, o aplaudien i reien amb ganes quan feia falta.

Tot, tot, tot l'alumnat va brillar en aquesta especial festa, però s'ha de destacar especialment la participació de 3r d'ESO, que van tenir triple feina: per una banda, encarregar-se de la presentació, amb protagonisme especial per a Núria Galán i Josep Codina; per l'altra, oferir un dels balls més divertits de la vetllada, i finalment per assumir un servei de bar impecable i realment elegant, que la calor va fer que no s'aturés en tota la tarda. Els anirà bé de cara a cobrir-se part del viatge de final d'etapa que faran el proper curs.

I finalment cal donar les gràcies a tothom, tant els d'una banda com els de l'altra, per ser-hi, per participar-hi i per seguir formant part de FEDAC Guissona!


I com que una imatge val més que mil paraules, aquí en teniu uns milers...

dissabte, 30 de maig del 2015

Feliçment a punt! - Oh Happy FEDAC!

Esteu a punt?

Nosaltres sí! Feliçment a punt! Tots. Des dels més grans fins als més xics. Només hi falteu vosaltres! Us esperem amb il·lusió a la nostra cloenda del curs 14/15.

Ho tenim tot a punt. Hi hem estat treballant tots, en equip. Però si el que voleu és gaudir de l'Oh Happy FEDAC haureu de ser amb nosaltres avui a partir de les 18,30. Tots hi sereu ben rebuts.

Dia 26 de maig ecosortida sector primari: ramaderia.

L’alumnat de quart curs hem anat d'excursió a Massoteres a visitar la granja del Nil.

Ens hem adonat que al camí hi ha molta brossa! Ens hem posat mans a l'obra! Sort que hi hem passat nosaltres per deixar-ho millor del què estava! 



Llaunes, ampolles, papers... ens han omplert un munt de bosses! I amb la feina feta les hem dipositat als contenidors. Això sí, cada cosa al seu lloc!


També hem fet d'exploradors buscant animals. Només n'hem vist de petits com insectes i ocells. Guaita el David, ens ensenya el que ha trobat!


Ja a la granja el germà del Nil, ens ha dit moltes coses, totes molt interessants: Com i què mengen els vedells, identificació com el nostre DNI!, “infermeria”. També ens ha explicat que els vedells generen fem, diferent del purí. Tots estem atents perquè és molt interessant tot el que ell diu. Ho ha fet molt bé!



Aquests no són com els animals que ens hem trobat pel camí... són molt grans!
Ens hem apropat per observar-los i donar-los-hi menjar.




divendres, 29 de maig del 2015

TALLER EXPERIMENTAL 5è EP: "EXPERIMENTA CIÈNCIA"

Per parelles o individualment a l'hora de taller experimental hem realitzat i explicat als altres alumnes l'experiment que hem triat. Tots han estat força simples però no per això menys curiosos i divertits! 


Per veure'n més podeu anar a: http://ciclesuperiorroser.blogspot.com.es/

Contextualitzant la química - 3r ESO

L'alumnat de 3r ha dissenyat i redactat un quadern de problemes per practicar estequiometria. Els problemes són creats a partir de situacions reals extretes de les notícies mediambientals o de seguretat i salut. Química contextualitzada!!!

Avui estrenen la resolucio del quadern i ho fan a l'aire lliure, en equip, amb treball cooperariu i competint. El premi? Un punt extra a l'últim examen.

dissabte, 23 de maig del 2015

Els guanyadors de la gimcana són....

1r: equip Blanc

2n: equip verd

3r: equip lila


Enhorabona a tots els equips!!! Va ser una tarda esportiva genial, amb un molt bon funcionament!!! Cal felicitar a l'alumnat de 6è per la bona tasca que van Fer, amb unes activitats divertides, ben organitzades i ben explicades!!!



dijous, 21 de maig del 2015

Atenció!

Recordem que el proper 25 de maig és FESTIU!

Reflexions visuals per a la celebració del DIA MUNDIAL DEL MEDI AMBIENT - De P3 a 4t ESO



Si poguéssim alentir el ritme en què succeeixen els fenòmens naturals que ens passen inadvertits apreciaríem més el valor i la bellesa de la biodiversitat?

 

 Hi ha un món preciós, viu, que deixa petjada en tots els medis i ambients, i el tenim davant. Canvia estació rera estació, any rera any. Cuidar-lo és el nostre deure i la nostra obligació!

 


 La fragilitat dels animals que viuen al planeta és, en gran part, responsabilitat nostra. Que el dia s'aixequi voltat del que ara veureu el converteix, de ben segur, en un BON DIA!


            


 El món no és el mateix des que nosaltres, els humans, ens hem immers en aquest procés gradual i progressiu que anomenem evolució. Però potser si fóssim insectes, com una marieta en ple vol, ens adonaríem que, l'evolució, sovint sembla una involució.

     


El món és gran! Immens! I és fet de petits retalls, trossets, fragments! I en cada retall de món hi viu només el que veiem o s'hi amaga tota una diversitat de formes de vida que ni presumíem que hi eren? 






Contemplar la natura és un fet que omple, sense que ho vulguem fins i tot, la quotidianitat de les nostres vides.



*Vídeos extrets del canal youtube i el canal vimeo.

dilluns, 18 de maig del 2015

1r Concurso de MicrorrelatosFEDAC Guissona

¿Qué te apost-its?

Dintre de les activitats complementàries de Llengua i Literatura Espanyola d'ESO, aquest darrer trimestre del curs, s'ha portat a terme una activitat de redacció -o microrredacció, millor dit- que ha estat plantejada com a concurs, sota el nom de "¿Qué te apost-its?", i que, vista la bona acollida que ha tingut i els resultats positius de l'experiència, s'espera poder repetir en cursos propers.

L'alumnat havia de presentar un microrrelat en castellà, amb un treball paral·lel que reflectís el procés previ de plantejament inicial, la redacció posterior i el resultat final que optava al concurs. Aquest resultat final havia de ser plasmat en un post-it, que a la vegada van penjar a les parets de les escales d'accés a l'institut, amb el que tothom podia llegir els treballs de llurs companys.

Després d'una primera selecció dels microrrelats, van sortir-ne quatre finalistes, de les quals finalment va endur-se el premi principal -consistent en un còmic i un val de 10€ en material de llibreria- Júlia Palma, de 3r d'ESO, i el seu microrrelat "Un sueño hecho realidad"  que deia "El chico hizo un avión de papel, se subió a él y emprendió el viaje hacia sus sueños".

La resta de finalistes van ser:
· Clàudia Biosca (1r d'ESO), per... "Lola la pequeñita, Lola la alcanzadora, Lolota la altota, Lolino pino que ni nos oye, esta es la historia de mi vecina... sorda de longitud".
· Clara Jounou (3º), per... "Le rompieron el corazón, no las piernas. Y, a pesar de esto, se quedó quieto como si las tuviera rotas".
· Emma Bescós (4º), per... "!El lobo¡ !El lobo¡ Era mentira. !El lobo¡ !El lobo¡ Era mentira.!El lobo¡ !El lobo¡ Era mentira.!El lobo¡ !El lobo¡ Todos muertos".

Ha estat una experiència molt positiva i realment gratificant, de la qual n'han sortit treballs d'un resultat inesperadament admirables, i que esperem poder mantenir en el futur. Felicitats als guanyadors i a tots els participants!



divendres, 15 de maig del 2015

CONVIVÈNCIES 5è i 6è de Primària

El dimecres dia 13 l'alumat de 5è i 6è vam fer una petita aturada en el ritme habitual de classes, va ser una jornada de treball reflexiu, de compartir i de passar-ho molt bé tots junts.

Treballem les paràboles en grup.


Cada grup fa la representació d'una paràbola. 

L'activitat va ser organitzada i dirigida pel professor de Secundària Ignasi Pich.

Investigant l'absorció de les plantes - CNat 2n ESO

dijous, 14 de maig del 2015

2nd ESO and ads

Us ve de gust un refresc? o millor un cafè? Us fan falta unes botes de futbol o potser uns guants de boxa?
Feu un cop d’ull als anuncis que ha fet l’alumnat de 2n d’ESO fent clic AQUÍ


 

divendres, 8 de maig del 2015

TALLER EXPERIMENTAL 5è EP: DISSECCIÓ DEL RONYÓ

Realitzem aquesta pràctica per identificar les parts del ronyó i perquè volem entendre millor com esprodueix la filtració de la sang que hem treballat a medi natural.

Procés seguit en la dissecció d'un ronyó de xai

Si voleu veure més imatges de l'activitat les trobareu a

:http://ciclesuperiorroser.blogspot.com.es/

Animant les molècules! Per 3r d'ESO (Àrea Ciències Naturalesa - Química)


Estem estudiant els àtoms i com aquests, en ocasions, s'enllacen entre ells per formar molècules.

"Animant les molècules" és el nostre projecte de recerca i ampliació sobre alguns dels continguts de química de 3r d'ESO: àtoms, formulació inorgànica, compostos binaris, enllaços i tipus d'enllaços, molècules. 

Us oferim les nostres dues millors creacions a càrrec dels i les alumnes: Laura Tena i Josep Codina pel film I; Júlia Palma, Júlia Delgado i Ester Guixé pel film II. 




dijous, 7 de maig del 2015

“XAMPANYA” danses tradicionals 3r ESO


“XAMPANYA”
Dansa tradicional 
Origen: França i Suècia 


dimecres, 6 de maig del 2015

6è i els seus personatges Lego WEDO

Més que unes quantes peces de Lego és diversió, treball d'equip, descobrir, innovar, compartir, ajudar, gaudir, aprendre, imaginar, crear... Passar una molt bona estona!!!

I així continuem el sector secundari

Lliurament dels nostres treballs a la Berna!






Moltes gràcies Berna.

Ja comencen a sortir a la llum!!!

L'alumnat de 6è està acabant de fer les seves presentacions del que van ser les colònies de cicle superior a Tamarit, com ells/es ho van viure. Les imatges, el muntatge, la música... tot està fet per ells mateixos!! un fort aplaudiment perquè n'estem segurs que us agradaran molt i molt!!! Enhorabona per la feina


(al llarg d'avui i demà penjarem la resta de vídeos!!!)


divendres, 1 de maig del 2015

INVERTEBRANT APRENENTATGES - CNat 1r ESO


"Invertebrat artròpode no artròpode apèndix articulat quitina exosquelet mandíbula xuclador llepador picador mastegador èlitres cnidaris equinoderms platihelmints nematodes anèl·lids mol·luscs gasteròpodes bivalves cefalòpodes cnidoblasts urticants arpó hàbitat heteròtrof ovípar metamorfosi muda insecte aràcnid opilió àcar escorpí aranya crustaci superior inferior miriàpode"

El coneixement del Regne animal requereix comprendre i estudiar molts conceptes. Però existeix, segur? O només es troba als llibres i als apunts? El nostre hort pot ser un bon lloc per aplicar els conceptes apresos i esbrinar-ho! Vegem-ho!



La  contemplació de la natura ha estat, és i serà la millor eina d'aprenentatge de les ciències. No deixis de practicar-la, has vist el que t'estaries perdent?